The Ice Cider
Landscape, fruit and people come together to shape the finished ice cider.

Iscider

Brännland Iscider Västerbotten 2021, 375 ml
När vi började producera iscider på allvar, 2012, blev det snabbt klart att vi skulle vara tvungna att starta och driva två mycket olika verksamheter parallellt. Vi visste att vi ville bli en vinmakare som arbetade med äpplen som råvara, att räkna med över tid. Det lilla vi visste om vinbranschen var att alla allvarligt menade viner är platsdrivna. Ett bra vin bär på sensoriska kännetecken som är unika för platsen det kommer ifrån.
Men där vi fanns, i Västerbotten på gränsen mellan kust och skogslandskapen, fanns inga äppelodlingar, ingen frukt som vi hade nytta av som på allvar kunde spegla vår plats i en färdig iscider. Vi tog tidigt beslutet att utveckla iscider som produkt och kategori i Sverige och Europa samtidigt som vi undersökte om det gick att odla äpplen hos oss, på latitud 63. Två verksamheter. En produktutvecklande och producerande verksamhet, en negociant, som köpte sin råvara från Sveriges sydliga äppelodlingar. En jordbruksutvecklande och jordbrukande verksamhet som undersökte möjligheten att odla äpplen på en extrem breddgrad och sedan etablerade äppelodlingar utifrån de förutsättningar som gavs av landskapet.
Båda riktningarna möttes med extrem skepsis. Iscider som produkt avfärdades av nästan alla. ”En fin produkt men vi kan inte jobba med den, den kommer aldrig att kunna sälja ens små volymer” svarade en prominent svensk importör.
”Äppelodling så långt norrut blir aldrig mer än en varumärkesövning” sa en framstående äppelakademiker, en genetiker som tydligen också hade breda kunskaper kring företagande och produktutveckling.
Importören som gav oss ett ”tack men nej tack” gick i konkurs för några år sedan. Sedan 2014 har vi etablerat mer än 10 hektar äppelodlingar i norra Sverige från Älvsbyn i norr till Hammarstrand i söder.
2020 började vi skörda lite större volymer frukt ur vår stora provodling på Röbäcksdalen i Umeå, etablerad 2026, och fick samtidigt frukt från den lilla pilot-odling vi etablerat i samarbete med en partner utanför Burträsk (alltså ännu längre norrut) 2014. När vi förstod att vi skulle kunna göra iscider på frukt från vårt landskap betydligt tidigare än vi hade trott beslutade vi att producera ett antal årgångar utan att släppa dem för att ge oss själva tid att förstå vår plats ur ett äppel och iscider-perspektiv.
Efter fem årgångar är vi nu redo att släppa den första iscidern från Brännland Iscider i vilken frukten kommer från nyanlagda kommersiella odlingar i Västerbotten. För oss är den historisk men kanske bryter den också ny mark i ett större perspektiv. Det här är en iscider som inte finns eftersom frukten kommer från ett landskap som inte skulle kunna producera den. En iscider som förhoppningsvis banar väg för större odlingar, gjuter in mod i andra som vill pröva det otänkbara, öppnar för möjligheten att se på norra Sverige som mer än ett landskap från vilket man tar kraft och timmer medan de som är kvar i det får allt knappare resurser, allt mindre service och allt mindre hopp om att hela landet ska frodas och leva. Vi vill att det ska vara en murbräcka. Eller i alla fall ett handtag på en murbräcka.
Men inget av det där, politiskt och i övrigt, är egentligen viktigt. För frågan är om en iscider från Västerbotten är värd besväret. För att vara motiverad måste den bära på en unik signatur jämfört med den iscider vi producerar på skånsk frukt idag. Om vi ska fortsätta att investera i nya odlingar och större iscider-produktion i norr så måste iscidern som kommer ut vara bra och dessutom bra på ett unikt sätt. Är den det?
Ni får döma själva men vårt svar är ja. Brännland Iscider LXIV Västerbotten 2021, döpt efter breddgraden där vi odlar och verkar, är framtiden för vår iscider. Den håller alla löften vi har ställt ut när vi har berättat vår historia och våra drömmar. Den är kulmen av nästan femton års slit och dess betydelse för Brännland Iscider går inte att överskatta. Den iscider vi gör på äpplen från Skåne, en iscider vi kommer att fortsätta producera och utveckla och som vi är mycket stolta över, är inbjudande, varm och solig. Sötma och syra samsas på ungefär lika planhalvor. Iscider gjord på äpplen från Västerbotten mer hemlighetsfull, mörk (kanske kärv?), syran dominerar sockret men de båda binds också samman av tydliga tanniner.
Vi har valt att inte fatlagra den här iscidern. Den har jästs på naturlig jäst i ståltank och sedan buteljerats. Iscider från Västerbotten har en mycket annorlunda balans mellan inbördes komponenter och behöver därför längre tid i flaska än våra andra buteljeringar. Det tyder på en vuxenhet också i hur vinet måste få tillåtas att utvecklas innan det kan släppas. Vi är stolta över att ha kommit så här långt, till början av historien.
Brännland Isciderpresenterar Brännland Iscider LXIV Västerbotten 2021. En fält-blend baserad påett 50-tal äppelsorter.
STORAGE

Brännland Apple Ice 2024, 375 ml
Brännland Apple Ice 2024 is a classic in the sensethat it falls into what, after five vintages, is a familiar shape. An elegantsweet wine with a refreshing acidity made from 100% Mutsu apples that works aswell as a dessert and cheese wine as with food that needs acidity and sweetnessto balance the palate like pork shank, choucroute and grilled chicken with acream sauce. It is still ourhommage to the semi dry wines of the Mosel. A Swedish spätlese made from appleif you will. Enjoy.
STORAGE

Brännland Apple Ice 2024, 375 ml
Brännland Apple Ice 2024 är en klassiker i meningen att den faller väl in i vad som efter fem årgångar är en välbekant form. Ett elegant sött vin med en tydlig syra och fräschör gjort på 100% Mutsu-äpplen som fungerar lika väl som dessert och ostvin som till mat som behöver syra och sötma för att balansera gommen som fläsklägg, choucroute och grillad kyckling med gräddsås. Det är ännu vår hommage till Mosels halvtorra viner. En svensk spätlese på äpplen om man så vill. Njut.
STORAGE

Brännland Iscider 2023, 375 ml
Using the natural winter cold of Northern Sweden we concentrate apple juice from the best Swedish apples and ferment the sweet must into an ice wine, an ice cider, with equal parts fresh apple acidity and warm autumnal apple sweetness.
Comments on the product
Andreas Sundgren, founder, Brännland Iscider,
This year’s ice cider is light and elegant, something that characterizes all the wines in the vintage regardless of label. The fermentations, that were carried through entirely using wild yeast, were strong and fast which to some extent changes the finished wine adding width, especially on the palate.
STORAGE

Brännland Iscider Barrique 2022, 187 ml
This year’s barrel aged ice cider has a lighter barrel signature than in the past, in keeping with the switch to using only large oak barrels.
The result is a more drinkable ice cider without compromising what differentiates it from our other wines.
The barrel aged ice cider is still the best wine from Brännland Iscider for meditation and contemplation but, for this vintage, combines the magic of Stockinger barrels with a more elegant touch. The finished wine straddles a wider range than usual.
STORAGE

Brännland Iscider Barrique 2018, 375 ml
Comments on Brännland Iscider Barrique 2018 by cider maker Andreas Sundgren:
Every year Brännland Iscider sets apart some of its ice cider for barrel ageing. 12 months on a barrel softens and integrates the high acidity and fresh apples notes with the natural residual sugar to create a deeper, more complex ice cider, darker both in colour as well as on the palate.
“The 2018 is curious in that an usually large part of it was shaped more by its ageing than we are otherwise used to. When we barrelled it in 2019 it was fairly low in alcohol and had a higher degree of residual sugar. Then in the spring of 2020 a fair amount of it started fermenting slowly again and we decided to roll with it rather than try and stop anything. What came out the other end was higher in alcohol than expected but also with a closer balance between acidity and residual sugar than we had first envisioned. It seems the ice cider “wanted” to move to that point on its own and we are happy it did. In the bottle this spells a tighter final wine. It will be interesting to see how it handles further ageing in bottle”.
STORAGE

Brännland Iscider fatlagrad Barrique 2018, 375 ml
“2018 är intressant så till vida att en den är formad i högre utsträckning av lagringen än vad vi är vana vid normalt. Vid fatningen, 2019, var iscidern lägre i alkohol och hade mer restsocker. Så under våren 2020 började en ganska stor del av den att jäsa långsamt igen och vi beslutade oss för att åka med snarare än att försöka stoppa någon del av processen. Det som kom ut i andra änden hade en högre alkoholhalt och mindre restsocker än vi hade tänkt oss men hade också en bättre balans mellan restsocker och syra. Det verkar alltså som att iscidern “ville” åka en bit till och vi är glada att den gjorde det. Resultatet är en stramare iscider. Det ska bli intressant att se hur den hanterar ytterligare lagring.”
STORAGE
What is ice cider?
What is ice cider?
Ice cider is a still, naturally sweet, wine produced from apples and developed by the wine maker Christian Barthomeuf in Quebec province, Canada, at the end of the 1980:s.
Ice cider can be characterized as an ice wine made using apples instead of grapes as raw material.
Our methods
We work exclusively with fruit from Swedish apple growers. The fruit is pressed on location in our winery in Vännäsby. After pressing we use the natural cold of our landscape to concentrate the apple juice. The concentrated juice is then fermented to the apple ice wine called ice cider.
Our philosophy
We work according to the appellation legislated in Quebec province regulating ice cider. This means that we concentrate the innate sugars of our fruit using natural cold and use no additives whatsoever in our fruit or in our wines with the exception of a low dose of sulphur at bottling.